ТТест Наредба

Од GeoGebra Manual
Преработка од 18:58, 8 март 2012; направена од LFS (разговор | придонеси)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ТТест[ <Листа на примерок податоци>, <хармониска средина>, <дно> ]
Изведува еден T тест за Аритметичка Средина на популацијата користејќи ја дадената листа на податоци од примерокот. Претпоставена Аритметичка Средина е Аритметичка Средина на популацијата претпоставена во Нултата Хипотеза. Крајот има три можности "<", ">" , "≠". Тие ја определуваат Алтернативната Хипотеза како што следи:
"<" = Аритметичка Средина на популацијата < Претпоставената Аритметичка Средина
">" = Аритметичка Средина на популацијата > Претпоставената Аритметичка Средина
"≠" = Аритметичка Средина на популацијата ≠ Претпоставената Аритметичка Средина
Резултатите се даваат во форма на листа {P вредност, T статистички тест}.
ТТест[ <аритметичка средина на примерок>, <стандардна девијација на примерок>, <хармониска средина>, <дно> ]
Изведува еден T тест за Аритметичка Средина на популацијата користејќи ја дадената статистика на примерокот. Претпоставената Аритметичка Средина и Крајот се дефинирани како погоре. Резултатите се даваат во форма на листа {P вредност, T статистички тест}.
© 2021 International GeoGebra Institute