Мин Наредба

Од GeoGebra Manual
Преработка од 21:33, 13 март 2012; направена од TFB (разговор | придонеси)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Mин[ <Број a>, <Број b> ]
Го дава помалиот елемент од a и b.
Пример:
Min[12, 15] дава 12.
Mин[ <Листа од броеви> ]
Го дава најмалиот елемент од листата броеви.
Пример:
Min[{-2, 12, -23, 17, 15}] дава -23.

{{note| 1=Ако влезот се состои од не-нумерички броеви тогаш Min[] смета дека бројот е поврзан со објектите. На пример, Мин [Листа на сегменти] ќе го даде сегментот со најмала должина.

Mин[ <Функција>, <Лево-x>, <Десно-x> ]
Ја пресметува минималната точка во дадениот интервал.
Mин[ <Интервал> ]
Ја дава долната граница на интервалот, т.е. Min[2 < x < 3] дава 2. Тоа е исто и за отворен и затворен интервал .

CAS Синаткса

Mин[ <Број a>, <Број b> ]
Го дава помалиот елемент од a и b.
Пример:
Min[12, 15] дава 12.
Mин[ <Листа од броеви> ]
Го дава најмалиот елемент од листата броеви.
Пример:
Min[{-2, 12, -23, 17, 15}] дава -23.
© 2021 International GeoGebra Institute