Макс Наредба

Од GeoGebra Manual
Преработка од 20:25, 13 март 2012; направена од TFB (разговор | придонеси)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Maкс[ <Број a>, <Број b> ]
Го дава поголемиот број од a и b.
Пример:
Max[12, 15] дава 15.
Maкс[ <Листа од броеви> ]
Го дава најголемиот број од листат на броеви.
Пример:
Max[{-2, 12, -23, 17, 15}] дава 17.
Забелешка: Ако влезот се сосоти од не-нумерички броеви тогаш Max[] смета дека бројот е поврзан со објектите. На пример, Макс [Листа на сегменти] ќе го врати сегментот со најголема должина.
Mакс[ <Функција>, <Лево-x>, <Десно-x> ]
Ја пресметува максималната точка во дадениот интервал.
Maкс[ <Интервал> ]
Ја дава горната граница наинтервалот, т.е. Max[2 < x < 3] дава 3. Тоа е исто и за отворен и затворен интервал.

CAS Синтакса

Maкс[ <Број a>, <Број b> ]
Го дава поголемиот број од a и b.
Пример:
Max[12, 15] дава 15.
Maкс[ <Листа од броеви> ]
Го дава најголемиот број од листат на броеви.
Пример:
Max[{-2, 12, -23, 17, 15}] дава 17.
© 2022 International GeoGebra Institute