Линии и оски

Од GeoGebra Manual
Преработка од 01:46, 3 март 2012; направена од TFB (разговор | придонеси)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници


Линии

Можете да внесете линија како линеарна равенка со x и y или во параметарски обликво Поле за внес. Во двата случаи претходно дефинирани променливи (на пример броеви, точки, вектори) може да се користат во рамките на равенката.

Забелешка: Можете да внесете име на линијата во почетокот на внесување проследено со две точки.
Пример:
  • Внесете g: 3x + 4y = 2 за да влезат во линија g како линеарна равенка.
  • Можете да внесете линија во параметарски облик на тој начин:
    g: X = (-5, 5) + t (4, -3)
  • Дефинирање на параметрите m = 2 и b = -1. Потоа, можaт да влезат во равенката
    h: y = m*x + b да се добие линија h за y во пресечен облик.

Оски

Двете координатни оски се достапни во команди со користење на имиња x-оска и y-оска".

Пример: Командата Нормала[A, x-оска] конструира нормална линија на x-оската преку одредена точка А
© 2021 International GeoGebra Institute