ЗадржиАко Наредба

Од GeoGebra Manual
Преработка од 17:51, 10 март 2012; направена од TFB (разговор | придонеси)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ЗадржиАко[ <услов>, <листа> ]
Креира нова листа која содржи елементи кои го исполнуваат условот од дадената листа.
Пример: ЗадржиАко[x<3, {1, 2, 3, 4, 1, 5, 6}] како решение дава нова листа {1, 2, 1}.
Забелешка: За листа на броеви се користат произволни вредности. За листа на други објекти може да се користат само услови на формата x==constant или x!=constant.
© 2022 International GeoGebra Institute