Вметнување слика Алатка

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници

Оваа алатка ви овозможува да внесете слика во Грфичкиот прозорец. Прво, наведете локацијата на сликата на еден од следниве два начина:

 • Кликнете на графичкиот прозорец за да ја прецизирате позицијата на намалување на сликата во левиот агол.
 • Кликни врз точка за да одредите точка како и долниот лев ќош на сликата.

Потоа, се отвора дијалог кој ви овозможува да изберете слики од датотеките зачувани на вашиот компјутер.

Забелешка: По изборот на алаткатаTool Insert Image.gif Внеси слика, можете да ја користите кратенката Alt-клик' 'со цел да поставите слика директно од меморија на вашиот компјутер во графика

Својства на слики

Позицијата на сликата може да биде апсолутно на екранот или во однос на координатниот систем. Можете да одредите на основниот таб на Дијалог прозорец за карактеристики на сликата. Може да одредите до трите крајни точки на сликата на табот позиција на дијалогот за својства. Ова ви дава флексибилност за размер, ротирање, па дури и да ја наруши сликата (исто така види команда Ќош наредба).

 • Ќош 1: позиција на долниот леви агол на сликата.
 • Ќош 2: позиција на долниот десени агол на сликата
Забелешка: Овој ќош може да се постави како ќош 1 како што беше поставен предходно. Таа контролира ширина на сликата.
 • Ќош 4: позиција на горниот лев агол на сликата
Забелешка: Овој ќош може да биде поставен само ако ќош 1 беше поставен претходно. Таа ја контролира висината на сликата.
Пример: Креирај три точки A, B, и C за да се истражуваат ефектите на аголните точки.
 • Поставете ја точката А како прв и точката B како втор ќош, со влечење на точките А и B во Tool Move.gif можеш да разгледаш нивното влијание.
 • Сега, извадете точката B како втор ќош на сликата. Поставете ја точката А како прв и точка C како четврт ќош и може да се истражува како влечењето на точките сега влијанија на сликата.
 • Конечно, може да се постават сите три крајни точки и да видиме како со влечење на точките ја искривува сликата.
Пример: Веќе виде како да се влијае на позицијата и големината на сликата. Ако сакате да ја закачите вашата слика со точката А и поставите ширина до 3 и висина до 4 единици,можете да го направите следново:
 • Поставете ќош 1 на А
 • Поставете ќош 2 на A + (3, 0)
 • Поставете ќош 4 на A + (0, 4)
Забелешка: Ако сега повлечете точка А во Tool Move.gif Поместување со овој начин, големината на сликата не се менува.

Може да наведете слика како слика за позадина на основниот таб на Дијалог прозорец за карактеристики. Сликата во позадина лежи зад координатните оски и не може да биде избрана со глувчето повеќе.

Забелешка: Со цел да се промени позадината поставувањето на сликата, може да се отвори дијалогот за својства со избирање Menu Properties.png Својства од Мени за Уредување.

Транспарентноста на сликата може да се промени со цел да се видат предмети или оски кои се наоѓаат зад сликата. Можете да ја поставите транспарентноста на сликата со впишување, пополнување вредност помеѓу 0% и 100% на табот стил на Дијалог прозорец за карактеристики

© 2022 International GeoGebra Institute