LaTeX

Innen: GeoGebra Manual
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gabriela Ferenczy (vitalap | szerkesztései) 2015. október 6., 07:32-kor történt szerkesztése után volt. (Gabriela Ferenczy átnevezte a(z) LaTEX lapot a következő névre: LaTeX)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Accessories dictionary.png
Ez az oldal a hivatalos használati útmutató nyomtható és PDF-be menthető része. A felépítése miatt az egyszerű felhasználók ezt nem szerkeszthetik. Ha bármilyen hibát találna, kérjük, jelezze felénk.Ugrás a felhasználók által szerkeszthető változathoz.


A GeoGebrában lehetősége van LaTeX képlet használatára, amely a kevert szöveg egy speciális fajtája. LaTeX szöveg létrehozásához aktiválja a Tool Insert Text.gifSzöveg beszúrása eszközt, kattintson a rajzlapra vagy egy alakzatra, majd a megjelenő ablakban jelölje ki a LaTeX formula melletti jelölőnégyzetet vagy írja a LaTeX képletet a parancssorba.

Jegyzet: Olyan kevert szöveget is létrehozhat, amely mind statikus, mind LaTeX szöveget is tartalmaz. Írja be a szöveg statikus részét, majd két $ (dollár) jel közé illessze be a LaTeX képletet.
Példa: \szöveg{A diagonális hossza } \sqrt{ 2 }
Jegyzet: LaTeX parancsokat is használhat.
Példa: LaTeX["\szöveg{A diagonális hossza } \sqrt{ 2 }"]

LaTeX képleteknél használható jeleket a LaTeX formula gombra kattintva, a megjelenő ablakban talál. Ha kiválaszt egy jelet, úgy az annak megfelelő LaTeX szöveg a parancssorba, a kurzor { } zárójel közé kerül. A legördülő lista gyakran használatos matematikai jeleket, görög betűket és műveleti jeleket tartalmaz. Ha egy képleten belül dinamikus szöveget szeretne használni, szintén válassza ki a jelet, amely automatikusan a kevert szövegbe (képletbe) kerül.

A következő táblázatban talál néhány gyakori, matematikai képleteknél használatos LaTeX parancsot. További információt a LaTeX internetes dokumentációjában találhat.

LaTeX szöveg Eredmény
a \cdot b a \cdot b
\frac{a}{b} \frac{a}{b}
\sqrt{x} \sqrt{x}
\sqrt[n]{x} \sqrt[n]{x}
\vec{v} \vec{v}
\overline{AB} \overline{AB}
x^{2} x^{2}
a_{1} a_{1}
\sin\alpha + \cos\beta \sin\alpha + \cos\beta
\int_{a}^{b} x dx \int_{a}^{b} x dx
\sum_{i=1}^{n} i^2 \sum_{i=1}^{n} i^2

Lásd továbbá

© 2021 International GeoGebra Institute