Kép beszúrása eszköz

Innen: GeoGebra Manual
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gabriela Ferenczy (vitalap | szerkesztései) 2014. augusztus 21., 10:19-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Accessories dictionary.png
Ez az oldal a hivatalos használati útmutató nyomtható és PDF-be menthető része. A felépítése miatt az egyszerű felhasználók ezt nem szerkeszthetik. Ha bármilyen hibát találna, kérjük, jelezze felénk.Ugrás a felhasználók által szerkeszthető változathoz.
Ez az eszköz lehetővé teszi képek beszúrását és beágyazását a geometriai ablakba.
Először helyezze el a képet. Ez a következőképpen lehetséges:
 • Kattintson a rajzlapon egy pontra, hogy meghatározza a kép alsó bal sarkának helyét.
 • Kattintson egy létező pontra, ez a pont lesz a kép alsó bal sarkának helye.
Ezután megjelenik egy párbeszédablak, amelyben böngészhet a számítógépen lévő adatok között és kiválaszthat egy képet.
Jegyzet: A Tool Insert Image.gif Kép beszúrása eszköz aktiválása után a vágólapról is beszúrhat egy képet a rajzlapra, ha a hely kiválasztásánál lenyomva tartja az Alt billentyűt.

Képek tulajdonságai

A Tulajdonságok párbeszédablakban az Alapbeállításoknál megadhatja, hogy a beszúrt kép helye abszolút legyen-e a képernyőhöz képest vagy relatív a koordináta-rendszerhez.
Szintén ebben a párbeszédablakban a Pozíciónál megadhatja a kép sarokpontjait (max. hármat), ezáltal nagyíthatja, kicsinyítheti, elforgathatja vagy eltorzíthatja a képet (lásd SarokPont parancs).
 • Sarokpont1: A kép bal alsó sarka.
 • Sarokpont2: A kép jobb alsó sarka.
Jegyzet: A második sarokpont csak az első meghatározása után adható meg, a két sarokpont távolsága a kép szélessége.
 • Sarokpont4: A kép bal felső sarka.
Jegyzet: A negyedik sarokpont csak az első meghatározása után adható meg, a két sarokpont távolsága a kép magassága.
Példa:
Hozzon létre három, A, B és C pontot, és szúrjon be egy képet a rajzlapra.
 • Adja meg az A pontot első sarokpontnak és a B pontot másodiknak. Kattintson a Tool Move.gif Mozgatás eszközre és húzza az A és B pontot a kép szélességének beállításához.
 • Távolítsa el a második sarokpontot és adja meg a C pontot negyedik sarokpontként. Szintén a Tool Move.gif Mozgatás eszközzel beállíthatja a kép magasságát az A és C pont mozgatásával.
 • Ádja meg az összes pontot sarokpontnak. A kép eltorzításához mozgassa el az egyes pontokat.
Példa: Ha a kép méretét konkrétan meg szeretné határozni (pl. 3 egység széles és 4 egység magas), úgy a sarokpontokat a következőképpen adhatja meg:
Hozzon létre egy A pontot és szúrja be a képet a rajzlapra.
 • Adja meg az A pontot első sarokpontnak.
 • Második sarokpontnak adja meg az A + 0.3 kifejezést (közvetlenül beírhatja a mezőbe)
 • Negyedik sarokpontnak adja meg az A + 0.4 kifejezést (szintén a mezőben)
Jegyzet: Ha elmozgatja az A pontot a Tool Move.gif Mozgatás eszközzel, úgy csak a kép helye változik meg, a mérete megmarad.
A Tulajdonságok párbeszédablakban az Alapbeállításoknál a képet beállíthatja háttérképnek, amely ezáltal a koordináta-rendszer mögé kerül. A háttérkép már nem jelölhető ki az egérrel.
Jegyzet: A háttérkép tulajdonságainak megváltoztatásához vagy a kép előre hozásához kattintson a Tulajdonságok párbeszédablakban a Menu Properties.png Tulajdonságok... opcióra .
A beszúrt kép átlátszatlanságát megnövelheti, hogy a mögötte lévő képek és a koordináta-rendszer jobban láthatóak legyenek. Ehhez nyissa meg a Tulajdonságok párbeszédablakot és a Színnélváltoztassa meg az átlátszatlanság százalékát (0% - 100%).
© 2021 International GeoGebra Institute