Feltételes megjelenítés

Innen: GeoGebra Manual
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gabriela Ferenczy (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 25., 11:08-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Accessories dictionary.png
Ez az oldal a hivatalos használati útmutató nyomtható és PDF-be menthető része. A felépítése miatt az egyszerű felhasználók ezt nem szerkeszthetik. Ha bármilyen hibát találna, kérjük, jelezze felénk.Ugrás a felhasználók által szerkeszthető változathoz.


Az objektumok elrejtése és megjelenítése mellett egy objektum láthatósága függhet egy feltételtől is, például hogy egy szöveg csak akkor legyen látható, ha egy meghatározott jelölőnégyzet ki lett jelölve, vagy ha egy csúszka bizonyos értéket vesz fel.

Objektumok felételes megjelenítése és elrejtése

A Tool Check Box to Show Hide Objects.gif Jelölőnégyzet alakzatok elrejtéséhez és megjelenítéséhez eszközt használhatja arra, hogy létrehozzon egy jelölőnégyzetet, amely egy vagy több objektum láthatóságát befolyásolja. Jelölőnégyzet helyet létrehozhat logikai változót is (pl. b = true), amelyet jelölőnégyzetként megjeleníthet a rajzlapon (pl. a Tool Show Hide Object.gif Alakzat mutatása / elrejtése eszközzel, vagy a Helyi menüben). Vagyis egy jelölőnégyzet nem más mint egy látható logikai változó.

A logikai változók alkalmazásával kapcsolatos információkat a következő bekezdésben talál.

Újonnan létrehozott objektumok láthatóságának megváltoztatása

A Tulajdonságok párbeszédablak Haladó részében megadhatja a kijelölt objektum láthatóságának feltételét.

Jegyzet: Logikai operátorokat (pl. ≠, ≥, ˄) a megfelelő mező melletti listán talál.
Példa:
  • Legyen a egy szám csúszkája és k egy kör. Nyissa meg a kör Tulajdonságok párbeszédablakát és adja meg az a < 2 feltételt a Haladó részben. A kör ezután csak akkor látható a rajzlapon, ha a csúszka értéke kisebb 2-nél.
  • Egy b logikai változó megadható bármely objektum megjelenítési feltételeként. Nyissa meg egy tetszőleges objektum Tulajdonságok párbeszédablakát és adja meg a Haladó részben a b logikai változót a megjelenítés feltételeként. Az objektum látható, ha a logikai változó értéke true, illetve nem látható, ha annak értéke false.
  • Legyen g és h két egyenes és szöveg1 egy szöveg, amely látható, ha a két egyenes egymással párhuzamos. Nyissa meg a szöveg Tulajdonságok párbeszédablakát, majd adja meg ezt a feltételt a Haladó részben.
© 2021 International GeoGebra Institute