Dijaloški okvir Izvoz grafičkog prikaza

Izvor: GeoGebra Manual
Inačica 2808 od 26. lipnja 2012. u 20:49 koju je unijela Elarac (razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži
Accessories dictionary.png
Ova je stranica dio službenog priručnika za printanje i PDF. Iz strukturnih razloga obični korisnici ne mogu uređivati ovu stranicu. Ukoliko pronađete koju grešku na ovoj stranici, molimo da nas kontaktirate.Idite na verziju koju korisnik može uređivati.


Ovaj je podizbornik dostupan iz podizbornika Izvoz izbornika Datoteka (stavak Image-x-generic.png Grafički prikaz kao slika (png, eps)….)

Tipkovnička kratica: Ctrl + Shift + P (Mac OS: Cmd + Shift + P)

Ovaj podizbornik omogućava spremanje GeoGebra grafičkog prikaza kao slikovne datoteke na vaše računalo. U otvorenom dijaloškom okviru odaberite datotečni format, promijenite mjerilo u centimetrima i rezoluciju slike u točkicama po inču (dpi), te označite / odznačite Prozirnost.

Napomena: Ako napravite točke s nazivom Export_1 i Export_2 one će definirati pravokutnik izvoza, inače će se izvesti vidljivi dio Grafičkog prikaza.

Kada izvozite Grafički prikaz kao sliku možete izabrati jedan od slijedećih formata:

PNG – Portable Network Graphics
Ovo je standard zapisivanja rasterskih slika s nepatentiranim algoritmom. Viša rezolucija (u dpi) daje bolju kvalitetu slike (300dpi će najčešće biti sasvim dostatna). Veličinu PNG slike ne bi trebalo naknadno mijenjati jer se gubi na kvaliteti.
PNG grafičke datoteke su prikladne za upotrebu unutar web-stranica (HTML) i u tekstualnim dokumentima.
Napomena: Svaki put kada umetnete PNG sliku u dokument nekog programa za obradu teksta (izbornik Umetni> Slika iz datoteke) provjerite je li veličina postavljena na 100 %, inače će se dotično mjerilo u centimetrima promijeniti.
EPS – Encapsulated Postscript
Ovo je vektorski zadan grafički format. EPS crteže možemo povećavati ili smanjivati bez gubitka kvalitete. EPS grafičke datoteke su prikladne za korištenje s vektorskim grafičkim programima (npr., Corel Draw) ili profesionalni tekst procesor sustav (npr. LaTeX).
Rezolucija EPS grafičkih datoteka je uvijek 72dpi. Ova vrijednost se odnosi samo na izračun stvarne veličine crteža u cm i nema učinka na njegovu kvalitetu.
Napomena: Učinci transparentnosti kao što su ispuna mnogokuta ili konika nisu mogući s EPS formatom.
PDF – Portable Document Format
(vidi EPS format gore)
Napomena: U SVG i PDF izvoznom formatu možete izvesti tekst kao tekst za uređivanje ili tekst kao gotov oblik. Ako je tekst pohranjen kao tekst možete ga dalje uređivati nekim programima kao što je npr. InkScape, a ako uključite ‘Izvoz teksta kao oblik’, tekst će na slici izgledati isto, čak i ako odgovarajući font nije instaliran na računalu.
SVG – Scalable Vector Graphic
(vidi EPS format gore)
EMF – Enhanced Metafile
(vidi EPS format gore)

Comments

© 2021 International GeoGebra Institute