Ako naredba

Izvor: GeoGebra Manual
Inačica 1927 od 15. siječnja 2012. u 18:18 koju je unijela Elarac (razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži
Accessories dictionary.png
Ova je stranica dio službenog priručnika za printanje i PDF. Iz strukturnih razloga obični korisnici ne mogu uređivati ovu stranicu. Ukoliko pronađete koju grešku na ovoj stranici, molimo da nas kontaktirate.Idite na verziju koju korisnik može uređivati.
Ako[ <uvjet>, <onda> ]
Daje kopiju zadanog objekta ako je logička vrijednost uvjeta true, odnosno nedefinirani objekt ako je ta vrijednost false.
Ako[ <uvjet>, <onda a>, <inače b> ]
Daje kopiju objekta a ako je logička vrijednost uvjeta true, tj. kopiju objekta b ako je ta vrijednost false.
Upozorenje Upozorenje: Oba objekta trebaju biti istog tipa.


Uvjetne funkcije

Kako biste kreirali uvjetnu funkciju možete koristiti uvjetnu naredbu Ako. Derivacije i integrale takvih funkcija kao i njihova sjecišta možete koristiti na isti način kao i kod "običnih" funkcija - pogledajte naredbe Derivacija, Integral i Sjecište.
Primjer:
  • f(x) = Ako[x < 3, sin(x), x^2] daje funkciju koja je jednaka sin(x) za x < 3 i x2 za x ≥ 3
  • f(x) = Ako[x < 3 ∧ x>0, x^3] daje funkciju koja je jednaka x3 za x između 0 i 3 i nedefinirano za x ≥ 3 ili x ≤ 0.
Napomena: Pogledajte poglavlje Boolean vrijednosti za simbole koje ćete koristiti u uvjetnim iskazima. Simbole poput ≟, ∧, ≥ naći ćete u padajućem izborniku desno od trake za unos.
Napomena: Derivacija od Ako[uvjet, f(x), g(x)] daje Ako[uvjet, f'(x), g'(x)]. Ona neće načiniti nikakvo izračunavanje limesa u kritičnim točkama.

Ako naredba u skriptiranju

U mnogim programskim jezicima ako ima značenje "Ako je uvjet ispunjen, učini zadano; inače učini nešto drugo". U GeoGebri, argumenti za Ako nisu naredbe, već vrijednosti, jedna od njih će biti rezultat. Tako ako želite na primjer postaviti vrijednost za b na 2 kada je a > 2, ispravan način je PostaviVrijednost[b,Ako[a>2,2,b]]. Drugi je način ugnježđena naredba PostaviVrijednost i Ako je neispravan.

CAS prikaz

Ako[ <uvjet>, <onda> ]
Ako[ <uvjet>, <onda>, <inače> ]

Comments

© 2021 International GeoGebra Institute