Akcijski objekti

Izvor: GeoGebra Manual
Inačica 2080 od 7. travnja 2012. u 21:10 koju je unijela Elarac (razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži
Accessories dictionary.png
Ova je stranica dio službenog priručnika za printanje i PDF. Iz strukturnih razloga obični korisnici ne mogu uređivati ovu stranicu. Ukoliko pronađete koju grešku na ovoj stranici, molimo da nas kontaktirate.Idite na verziju koju korisnik može uređivati.


Akcijski objekti su korsni kod skriptiranja za izradu interaktivnih apleta. Četiri su različita tipa tih objekata

Potvrdni okviri

Potvrdni okviri su grafičke reprezentacije logičkih varijabli. Za detalje pogledajte alat Potvrdni okvir za prikaz i skrivanje objekata. Potvrdni okviri mogu se napraviti korištenjem gore spomenutog alata ili naredbe PotvrdniOkvir.

Tekstualna polja

Tekstualna polja služe za unos teksta koji se može koristiti za skriptiranje. Skripta se aktivira izmjenom teksta u tekstualnom polju i nakon toga ili pritiskom tipke enter ili napuštanjem tekstualnog polja. Vrijednost unosa može se dohvatiti korištenjem varijable %0.

Primjer: Tekstualno polje kojem je u skriptiranju navedeno a=a+%0 povećat će a za unesenu vrijednost. Radi jedino ako je a nezavisan objekt.

Ako želite imati tekstualno polje kako biste mijenjali vrijednosti nezavisnog objekta (ili redefinirali zavisni objekt), morate prvo definirati objekt na koji se tekstualno poljeveže. U tom slučaju ne morate unositi bilo kakvu skriptu. Tekstualna polja možete načiniti korištenjem alata Umetanje tekstualnog ili pomoću naredbe TekstualnoPolje.

Gumbi

Gumbi su zamišljeni za pokretanje skripte klikom na gumb. Iako se skripte mogu pokrenuti klikom na neki drugi objekt (npr. na sliku), korištenjem gumba će vaš uradak bit intuitivniji. Gumbe možemo napraviti korištenjem alata Umetanje gumba ili naredbe Gumb.

Padajuće liste

Padajuće liste su dostupne jedino u tabličnom prikazu. Možete unijeti listu u ćeliju tablice i zatim uključiti postavku Koristi gumbe i potvrdne okvire u podizborniku Tablica dijaloškog okvira Postavke. Lista će se pretvoriti u padajuću listu; označeni element padajuće liste može se dohvatiti korištenjem naredbi OdaberiIndeks ili OdaberiElement.

Comments

© 2021 International GeoGebra Institute