LaTeX

Izvor: GeoGebra Manual
Datum izmjene: 23 januar 2012 u 04:22; autor: Mhrbat (razgovor | doprinosi)
(razl) ← Starija izmjena | Trenutna verzija (razl) | Novija izmjena → (razl)
Idi na: navigaciju, pretragu
Accessories dictionary.png
Ova stranica je dio službenog priručnika za štampanje i PDF format. Zbog strukturnih razloga korisnici ne mogu uređivati ovu stranicu. Ako ste pronašli bilo kakve grešku na ovoj stranici molimo Vas da nas kontaktirate. Idite na verziju koju mogu uređivati ​​korisnici.


U programu GeoGebra, također, možemo pisati formule. To radimo tako što označimo LaTeX formula u dijaloškom prozoru Tool Insert Text.gif Ubacivanje teksta i unesemo našu formulu u LaTeX sintaksi.

Napomena: Kako bi kreirali tekst koji sadrži LaTeX formulu kao statični tekst, možemo unijeti statični dio teksta, a zatim dodati LaTeX formulu između skupa simbola dolara ($).
Primjer: Dužina dijagonale je $\sqrt{ 2 }$.
Napomena: Jednostavno možemo dobiti LaTeX tekst, koji sadrži vrijednost figure navedene u algebarskom prikazu, povlačenjem te figure iz algebarskog prikaza i smještanjem na odabranu lokaciju radne površi.

Također, možemo odabrati sintaksu za formulu iz padajućeg izbornika LaTeX okvira. Na taj način unosimo odgovarajući kod u LaTeX tekstualno polje i mjesto kursora između para vitičastih zagrada. Padajući izbornik LaTeX formula sadrži popis uobičajenih matematičkih simbola, grčka slova i operatore. Ukoliko želimo kreirati dinamički tekst u formuli, potrebno je odabrati figure iz padajućeg popisa figura, ubaciti njihova imena, kao i sintaksu za mješoviti tekst.

Neke značajnije LaTeX naredbe navedene su u sljedećoj tabeli.

Molimo, za detaljnije informacije pogledajte bilo koju LaTeX dokumentaciju.

LaTeX unos Rezultat
a \cdot b a \cdot b
\frac{a}{b} \frac{a}{b}
\sqrt{x} \sqrt{x}
\sqrt[n]{x} \sqrt[n]{x}
\vec{v} \vec{v}
\overline{AB} \overline{AB}
x^{2} x^{2}
a_{1} a_{1}
\sin\alpha + \cos\beta \sin\alpha + \cos\beta
\int_{a}^{b} x dx \int_{a}^{b} x dx
\sum_{i=1}^{n} i^2 \sum_{i=1}^{n} i^2

Također, pogledajte

Comments

© 2021 International GeoGebra Institute