Klizač Alat

Izvor: GeoGebra Manual
Datum izmjene: 22 januar 2012 u 12:20; autor: Mhrbat (razgovor | doprinosi)
Idi na: navigaciju, pretragu
Accessories dictionary.png
Ova stranica je dio službenog priručnika za štampanje i PDF format. Zbog strukturnih razloga korisnici ne mogu uređivati ovu stranicu. Ako ste pronašli bilo kakve grešku na ovoj stranici molimo Vas da nas kontaktirate. Idite na verziju koju mogu uređivati ​​korisnici.

Kliknimo na bilo koji slobodni dio radne površi da kreiramo klizač za broj ili ugao. Dijaloški prozor, koji će se pojaviti, omogućit će nam da specificiramo ime, interval [min, max] i korak povećanja za broj ili ugao, kao i položaj i širinu klizača(u pikselima), kao i njegovu brzinu i način animacije.

Napomena:

U dijaloškom prozoru klizača možemo unositi simbol za stepen ° ili broj pi (π) kod intervala i koraka koristeći sljedeće tastaturne kratice:

  • Alt-O (Mac OS: Ctrl-O) za oznaku stepena °
  • Alt-P (Mac OS: Ctrl-P) za simbol π

Pozicija klizača može biti fiksirana na radnoj površi (ovo znači da na poziciju klizača neće uticati zumiranje, nego će uvijek biti u vidljivom dijelu radne površi) ili relativno u odnosu na koordinatni sistem (vidi dijaloški okvir-osobine odgovarajućeg broja ili ugla).

{{note|1=

  • U GeoGebri, klizač je grafička reprezentacija nezavisnih brojeva ili uglova. Uvijek možemo vrlo jednostavno kreirati klizač nezavisnih brojeva ili uglova izborom pokazivanja figure na radnoj površi (vidi kontekstualni izbornik ili alat [[Alat Prikaži/Sakrij figuru|Prikaži/Sakrij figuru] Tool Show Hide Object.gif ).
  • Klizač možemo kreirati i pomoću Klizač alata Tool Slider.gif, koji je fiksiran u osnovnim postavkama (GeoGebra 4.0). U slučaju kada je označen alat pomjeranje Tool Move.gif, omogućeno je pomjeranje fiksiranog klizača desnim klikom miša, a u slučaju kada je označen alat klizač Tool Slider.gif omogućeno je pomjeranje i desnim i lijevim klikom miša.}}

Comments

© 2021 International GeoGebra Institute