Intervali

Izvor: GeoGebra Manual
Datum izmjene: 19 januar 2014 u 19:02; autor: Mhrbat (razgovor | doprinosi)
(razl) ← Starija izmjena | Trenutna verzija (razl) | Novija izmjena → (razl)
Idi na: navigaciju, pretragu
Accessories dictionary.png
Ova stranica je dio službenog priručnika za štampanje i PDF format. Zbog strukturnih razloga korisnici ne mogu uređivati ovu stranicu. Ako ste pronašli bilo kakve grešku na ovoj stranici molimo Vas da nas kontaktirate. Idite na verziju koju mogu uređivati ​​korisnici.


Interval je skup svih brojeva između donje i gornje granice intervala. Kako bi kreirali interval upišimo npr. 2 < x < 3 u traku za unos. U ovom primjeru interval 2 < x < 3 je otvoreni interval. Također možemo definirati i zatvoreni (2 ≤ x ≤ 3) ili poluotvoreni-poluzatvoreni (2 ≤ x < 3) interval.

Napomena: Vidi i Boolean vrijednost.

Da bi odredili pripada li neki broj c intervalu r upišimo r(c) u traku za unos. Rezultat će biti Boolean-logička vrijednost.Generalizacije intervala su Nejednakosti.

Naredbe za intervale

  • Naredbe Minimum, Maksimum, Središte za interval određen brojevima a i b daju redom brojeve a, b i \frac{a+b}2. Na rezultat neće uticati da li je interval otovren, zatvoren ili poluotvoren-poluzatvoren.
  • Naredba Tačka kreira pomičnu tačku čija x-koordinata pripada intervalu, a y-koordinata jednaka je 0.
  • Naredba TačkaU kreira pomičnu tačku čija x-koordinata pripada intervalu, a y-koordinata može se proizvoljno mijenjati.

Comments

© 2021 International GeoGebra Institute