Animacija

Izvor: GeoGebra Manual
Datum izmjene: 23 januar 2012 u 00:20; autor: Mhrbat (razgovor | doprinosi) (→‎Manuelna Animacija)
(razl) ← Starija izmjena | Trenutna verzija (razl) | Novija izmjena → (razl)
Idi na: navigaciju, pretragu
Accessories dictionary.png
Ova stranica je dio službenog priručnika za štampanje i PDF format. Zbog strukturnih razloga korisnici ne mogu uređivati ovu stranicu. Ako ste pronašli bilo kakve grešku na ovoj stranici molimo Vas da nas kontaktirate. Idite na verziju koju mogu uređivati ​​korisnici.


Automatska Animacija

Program GeoGebra omogućava nam da u isto vrijeme animiramo ne samo nezavisne brojeve i/ili uglove, već i zavisne tačke fiksirane za neku figuru (duž, pravu, funkciju, krivu, itd.). Da bi automatski animirali nezavisne brojeve/uglove, potrebno ih je prikazati kao klizače na radnoj površi.

Ako želimo da animiramo nezavisni broj ili ugao, kao i zavisnu tačku u programu GeoGebra, potrebno je da kliknemo desnim klikom miša (Mac OS: Ctrl-klik) na broj, ugao ili tačku i uključimo Animiraj u kontekstualnom izborniku. Da bi zaustavili pokrenutu animaciju, potrebno je da isključimo Animiraj u istom kontekstualnom izborniku.

Napomena: Nakon uključenja animacije nezavisnog broja, ugla ili zavisne tačke u lijevom donjem uglu radne površi pojavljuje se dugme za animaciju, koje omogućava pauzu Animate Pause.png ili nastavak animacije Animate Play.png.

U dijaloškom okviru Osobine na kartici Klizač možemo mijenjati ponašanje animacije:

Prvo, možemo kontrolisati brzinu animacije.

Napomena: Brzina 1 označava da će tačka jedanput, za oko 10 sekundi, proći cijelim intervalom klizača.

Drugo, možemo odlučiti kako želimo da se animacijski ciklus ponavlja:

⇔ Oscilacija
Animacijski ciklus naizmjenično opada i raste.
⇒Rastući
Vrijednost klizača uvijek je rastuća. Nakon dostizanja maksimalne vrijednosti klizača, skače na minimalnu vrijednost klizača i nastavlja s animacijom.
⇐ Opadajući
Vrijednost klizača uvijek je opadajuća. Nakon dostizanja minimalne vrijednosti klizača, skače na maksimalnu vrijednost klizača i nastavlja s animacijom.
Napomena: dok je automatska animacija aktivirana, program GeoGebra je u potpunosti funkcionalan. Ovo nam omogućava da za vrijeme animacije mijenjamo našu konstrukciju.

Manuelna Animacija

Da bi manuelno neprekidno mijenjali vrijednost broja, ugla ili tačke izaberimo alat Pomjeranje Tool Move.gif. Zatim, kliknimo na nezavisni broj, ugao ili zavisnu tačku i pritisnimo tipku + ili – ili strelicu na tastaturi. Držeći pritisnutu jednu od navedenih tastaturnih tipki proizvodimo manuelnu animaciju.

Primjer: Ako koordinate tačke zavise od broja t, kao na primjer P = (2 t, t), tačka P će se pomjerati duž prave kad se t neprekidno mijenja.
Napomena: Također, možemo podešavati prirast klizača na kartici Klizač dijaloškog okvira Osobine date figure.

Tastaturne kratice

  • Shift + strelica daju korak širine 0.1 jedinica
  • Ctrl + strelica daju korak širine 10 jedinica
  • Alt + strelica daju korak širine 100 jedinica
Napomena: Tačka na pravoj/krivoj , također se može pomjerati duž prave/krive pomoću tipke + ili – .

Comments

© 2021 International GeoGebra Institute