Algebarski Prikaz

Izvor: GeoGebra Manual
Izmjena od 00:18, 25 februar 2012 od Mhrbat (razgovor | doprinosi)
(razl) ← Starija izmjena | Trenutna verzija (razl) | Novija izmjena → (razl)
Idi na: navigacija, traži
Accessories dictionary.png
Ova stranica je dio službenog priručnika za štampanje i PDF format. Zbog strukturnih razloga korisnici ne mogu uređivati ovu stranicu. Ako ste pronašli bilo kakve grešku na ovoj stranici molimo Vas da nas kontaktirate. Idite na verziju koju mogu uređivati ​​korisnici.


Koristeći Traku za unos u mogućnosti smo da u programu GeoGebra direktno unosimo algebarski izraz. Nakon unosa i pritiska tipke Enter naš algebarski unos bit će prikazan u algebarskom prikazu , dok će odgovarajuća grafička reprezentacija biti automatski prikazana na radnoj površi.

Primjer: Unos f(x) = x^2 daje funkciju f u algebarskom prikazu i odgovarajući graf funkcije f na radnoj površi.

U algebarskom prikazu, matematičke figure organizovane su kao nezavisne i zavisne figure. Ako kreiramo novu figuru bez upotrebe neke od kreiranih-postojećih figura, novo kreirana figura bit će klasificirana kao nezavisna figura. Ako smo, u suprotnom, novu figuru kreirali koristeći neku već kreiranu-postojeću figuru, novo kreirana figura bit će klasificirana kao zavisna figura.

Note Uputa: Ukoliko želimo sakriti algebarsku reprezentaciju figure u algebarskom prikazu, označimo figuru kao pomoćnu figuru na sljedeći način: kliknimo desnom tipkom miša (MacOS: Ctrl+klik) na odgovarajuću figuru u algebarskom prikazu i odaberimo Osobine iz kontekstualnog izbornika. Na kartici Osnovne dijaloškog okvira Osobine možemo specificirati figuru kao nezavisnu, zavisnu ili pomoćnu figuru. Po osnovnim postavkama programa, pomoćne figure nisu prikazane u algebarskom prikazu, ali to možemo promijeniti označavajući opciju pomoćne figure u izborniku Prikaz.


Napomenimo da je također moguće mijenjati algebarsku reprezentaciju figure i u algebarskom prikazu: Označimo alat Pomjeranje Tool Move.gif prije nego dva puta kliknemo na nezavisnu figuru u algebarskom prikazu. U dijaloškom okviru, koji se pojavio sada možemo direktno uređivati algebarsku reprezentaciju figure. Nakon promjene algebarske reprezentacije i pritiska tipke Enter, grafička reprezentacija bit će automatski promijenjena.

Ukoliko dva puta kliknemo na zavisnu figuru u algebarskom prikazu, dijaloški okvir koji se pojavio sada omogućava redefiniranje figure.

Program GeoGebra također nudi široku listu naredbi koje možemo unijeti u Traku za unos. Listu naredbi možete otvoriti klikom na dugme pomoć za unos u desnom uglu trake za unos. Nakon što označimo naredbu na listi ili je direktno upišemo u traku za unos možemo pritisnuti tipku F1 na tastaturi kako bi dobili informacije o sintaksi i argumentima potrebnim za primjenu odgovarajuće naredbe.

Stil traka

Ova stil traka sadrži dva dugmeta.

Auxiliary.png Pomoćne figure
uključimo ovo dugme ukoliko želimo da prikažemo pomoćne figure.
Tree.png Sortiraj figure po
kada je dugme uključeno, figure su sortirane po tipu (na primjer Tačke, Prave, ...), inače su sortirane kao nezavisne, zavisne i pomoćne figure.

Comments

Priručnik:Algebarski Prikaz

ca:Finestra algebraica cs:Algebraické okno da:Algebraisk vindue de:Algebra-Ansicht en:Algebra View es:Vista Algebraica et:Algebravaade fa:نمای جبری fr:Algèbre hr:Algebarski prikaz is:Algebrusýn it:Vista Algebra kk:Алгебралық көрініс ko:대수창 lt:Algebros vaizdas mk:Алгебарски поглед pl:Widok algebry sk:Algebraický vzhľad tr:Cebir Görünümü zh:代數區

© 2020 International GeoGebra Institute