Ako Naredba

Izvor: GeoGebra Manual
Datum izmjene: 27 januar 2012 u 21:19; autor: Mhrbat (razgovor | doprinosi) (→‎Uvjetne funkcije)
(razl) ← Starija izmjena | Trenutna verzija (razl) | Novija izmjena → (razl)
Idi na: navigaciju, pretragu
Accessories dictionary.png
Ova stranica je dio službenog priručnika za štampanje i PDF format. Zbog strukturnih razloga korisnici ne mogu uređivati ovu stranicu. Ako ste pronašli bilo kakve grešku na ovoj stranici molimo Vas da nas kontaktirate. Idite na verziju koju mogu uređivati ​​korisnici.
Ako[ uvjet, figura a ]
kao rezultat daje kopiju figure a ako je logička vrijednost uvjeta true-istinita, odnosno nedefiniranu figuru ako je logička vrijednost uvjeta false-neistinita.
Ako[ uvjet, figura a, figura b ]
kao rezultat daje kopiju figure a ako je logička vrijednost uvjeta true-istinita, odnosno kopiju figure b ako je logička vrijednost uvjeta false-neistinita.
Upozorenje Upozorenje: Obje figure moraju biti istog tipa.


Uvjetne funkcije

Naredbu Ako možemo koristiti da kreiramo uvjetne funkcije. Tako kreirane funkcije možemo koristiti kao argument u naredbama koje to omogućavaju, kao na primjer Izvod, Integral i PresječneTačke.

Primjer:
  • f(x) = Ako[x < 3, sin(x), x^2] daje funkciju sin(x) za x < 3 i funkciju x2 za x ≥ 3
  • f(x) = Ako[x < 3 ∧ x>0, x^3] daje funkciju x3 za x između 0 i 3, a nedefinisano za x ≥ 3 ili x ≤ 0.
Napomena: Vidi: Boolean/logička vrijednost za simbole koji se koriste u uvjetnim naredbama.
Napomena: Naredba Izvod od Ako[uvjet, f(x), g(x)] kao rezultat daje Ako[uvjet, f'(x), g'(x)], no neće izvršiti izračunavanja granica u kritičnim tačkama.

Ako naredba u skriptu

U mnogim programskim jezicima naredba Ako znači "Ako je naredba zadovoljena, učini nešto, u suprotnom učini nešto drugo". U GeoGebri, argumenti naredbe Ako nisu naredbe, već vrijednosti nastale kao rezultat naredbe. Dakle, ukoliko želimo, na primjer, postaviti vrijednost b na 2 uz uvjet a > 2, korektan način da ovo uradimo je sljedeći PostaviVrijednost[b,Ako[a>2,2,b]].

Comments

© 2021 International GeoGebra Institute