Comments:Замена Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Замена[ <израз>, <од>, <до> ]
Замена на израз од во до.
Пример:
Замена[(3 m - 3)^2 - (m + 3)^2, m, a] Со решение 8 a2 - 24 a.
Замена[ <израз>, <листа>]
Се врши замена на секоја променлива од листат со даден број.
Пример:
Замена[2x + 3y - z, {x=a, y=2, z=b}] Со решение 2a - b + 6.


© 2021 International GeoGebra Institute