Comments:ЗаедничкиИменител Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
ЗаедничкиИменител[ <Израз>, <Израз> ]
Го враќа најмалиот заеднички именител на двата изрази.
Пример:
ЗаедничкиИменител[3 / (2 x + 1), 3 / (4 x^2 + 4 x + 1)] Со решение 4 x2 + 4 x + 1.


© 2021 International GeoGebra Institute