Хистограм Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Хистограм[ <листа од гранични вредности>, <листа на висини> ]
Дава хистограм со решетки на дадените вредности. Граничната вредност ја одредува ширината и позицијата на секоја лента на хистограмот.
Пример: Хистограм[{0, 1, 2, 3, 4, 5}, {2, 6, 8, 3, 1}] креира хистограм со 5 парови на дадените вредности. Првиот пар е позициониран на интервалот [ 0, 1], во втората лента е позициониран интервалот [ 1, 2], и така натаму.
Хистограм[ <листа од гранични вредности>, <листа на необработени податоци> ,<Булова густина>, <фактор на скаларна густина>]
Дава хистограм со користење на необработени податоци. Граничната вредност ја одредува ширината и позицијата на секоја лента на хистограмот и се користи за да се утврди колку податоци од елементите лежат во секоја класа.
  • АкоГустина = точна, висината = (фактор на скаларна густина) * (класа фреквенција) / (класа ширина)
  • АкоГустина = лажни, висината = класа фреквенција
Стандардно, користење Густина = вистински и скаларниот фактор на густина = 1. Ова создава хистограм со вкупна површина = n, податочни вредности.
Пример: (Дифолтен Хистограм)
Хистограм[{10, 20, 30, 40}, {10, 11, 11, 12, 18, 20, 25, 40}, true] креира хистограм со 3 бари, со висина 0.5 (првиот бар), 0.2 (втор бар), и 0.1 (трета лента).
Овај хистограм има вкупна површина = 0,5 * 0,2 * 10 + 10 + 0,1 * 10 = 8.
Пример: (Графот хисограм)
Хистограм[{10, 20, 30, 40}, {10, 11, 11, 12, 18, 20, 25, 40}, false]креира хистограм со 3 бари, со висина 5 (првиот бар), 2 (втор бар), и 1 (третата лента). Овој хистограм не користи скаларна густина и дава бар височини со изедначен бројот на вредности во секоја класа.
Пример: (Хистограм на релативна фрекфенција)
Хистограм[{10, 20, 30, 40}, {10, 11, 11, 12, 18, 20, 25, 40}, true, 10/ 8] креира хистограм со 3 бари, со височина 0,625 (прв бар), 0,25 (втор бар), и 0,125 (трета лента). Овој хистограм користи скаларна густина која е изедначена со процентот на вредности во секоја класа.
Ако n е бројот на податочни вредности, и класите имаат постојана ширина W, а потоа фактор на скаларната густина = w / N создава релативен хистограм.
Пример: (Нормализиран Хистограм)
Хистограм[{10, 20, 30, 40}, {10, 11, 11, 12, 18, 20, 25, 40}, true, 1/8] креира хистограм со 3 бари, со височина 0,0625 (прв бар), 0,025 (втор бар), и 0,0125 (трета лента).
Овој хистограм има вкупна површина = 0,0625 * 10 + 0,025 * 10 + 0,0125 * 10 = 1.
Ако n е бројот на податочни вредности, тогаш скаларниот фактор на густина = 1 / n , создава нормализиран хистограм со вкупна површина = 1. Ова е корисно за монтирање на хистограм со крива густина.
© 2021 International GeoGebra Institute