ХиперГеометриски Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ХиперГеометриски[ <големина на популација>, <број на поволни настани>, <големина на примерокот>, <Вредност на променливата> ]
Го дава графикот на распределба.
Параметри:
Големината на популацијата: број на топки во урната.
Број на успеси: број на бели топки во урната.
Големина на примерокот: број на топки составен од урната.

Графикот ја покажува веројатноста на бројот на бели топки во примерокот.

ХиперГеометриски[ <големина на популација>, <број на поволни настани>, <големина на примерокот>, <Булова кумулатива> ]
Го дава графикот на ХиперГеометриска распределба кога Константата = неточна.
Го дава графикот на константна ХиперГеометриска распределба кога Константата = точна.
Првите три параметри се исти како погоре.
ХиперГеометриски[ <големина на популација>, <број на поволни настани>, <големина на примерокот>, <Вредност на променливата, <Булова кумулатива> ]
Ако X е ХиперГеометриска случајна променлива.
Дава P( X = v) каде Константата = неточна.
Дава P( X ≤ v) каде Константата = точна.
Првите три параметри се исти како погоре.

CAS Синтакса

Во CAS Поглед е поддржана следната синтакса:

ХиперГеометриски[ <големина на популација>, <број на поволни настани>, <големина на примерокот>, <Вредност на променливата, <Булова кумулатива> ]
Ако X е ХиперГеометриска случајна променлива.
Дава P( X = v) каде Константата = неточна.
Дава P( X ≤ v) каде Константата = точна.
Првите три параметри се исти како погоре.
Пример:
Да се претпостави дека се избрани две топки од вкупно десет топки, од кои две се бели, без враќање на топките.
  • ХиперГеометриски[10, 2, 2, 0, false] дава \frac{28}{45}, веројатноста за избирање на нула бело топки,
  • ХиперГеометриски[10, 2, 2, 1, false] дава \frac{16}{45}, веројатноста за избирање на една бела топка,
  • ХиперГеометриски[10, 2, 2, 2, false] дава \frac{1}{45}, веројатноста за изборање на бели топки,
  • ХиперГеометриски[10, 2, 2, 3, false] дава 0, веројатноста за избирање на три бели топчиња.
  • ХиперГеометриски[10, 2, 2, 0, true] дава \frac{28}{45}, веројатноста за избирање на нула (или помалку) Бела топки,
  • ХиперГеометриски[10, 2, 2, 1, true] дава \frac{44}{45}, веројатноста за избирање на еден или помалку бели топки,
  • ХиперГеометриски[10, 2, 2, 2, true] дава 1, веројатноста на изборот се намалува или помалку бели топки се останати
  • ХиперГеометриски[10, 2, 2, 3, true] дава 1, тој веројатноста за изборот на три или помалку бели топки.
© 2021 International GeoGebra Institute