ХиКвадратна Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ХиКвадратна[ <степени на слобода>, x]
Ја дава густината на веројатност со r степени на слобода.
ХиКвадратна[ <степени на слобода>, x, <булова константа> ]
Ако Константата е точна, создава константни распределба на ХиКвадратна распределба, инаку создава PDF на ХиКвадратна распределба.
ХиКвадратна[ <степени на слобода>, <вредност на променлива> ]
Ја дава вредноста на константната распределба на ХиКвадратна распределба на V, односно веројатноста P (x ≤ V) каде што x е случајна променлива со ХиКвадратна распределба со г степени на слобода.

CAS Синтакса

Во CAS Поглед е поддржана само следната синтакса:

ХиКвадратна[ <степени на слобода>, <вредност на променлива> ]
Ја дава вредноста на константната распределба на ХиКвадратна распределба на V, односно веројатноста P (x ≤ V) каде што x е случајна променлива со ХиКвадратна распределба со г степени на слобода.
Пример:
ХиКвадратна[4, 3] дава \gamma(2, \frac{3}{2}), што е приближно 0.44.
© 2021 International GeoGebra Institute