Функции

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници


За да внесете функција можете да го користите претходно дефинирани променливи (на пример броеви, точки, вектори), како и други функции.

Пример:
  • Функција f: f(x) = 3 x^3 – x^2
  • Функција g: g(x) = tan(f(x))
  • Безимена Функција : sin(3 x) + tan(x)
Забелешка: Сите достапни функции од претходно (на пример, sin, cos, tan) се опишани во делот Предефинирани Функции и Оператори.

Во Геогебра можете да ги користите командите да се добие на пример, Интеграл и Извод од функција. Вие може да користите Aко за Условни функции.

Забелешка: Можете да ги користите командите f'(x) или f''(x), … со цел да се добие извод на претходно дефинирани функции f(x).
Пример: Дефинирање на функција f како f(x) = 3 x^3 – x^2. Потоа, можете да напишете во g(x) = cos(f' (x + 2)) со цел да се добие функцијата g.

Исто така, функции може да се преведени од страна на вектор (види Tранслација) и слободна функција може да се пресели со глувчето со користење на Tool Move.gif Поместување Алатка. Други Трансформација Наредби може да се применуваат и на функции, но во повеќето случаи е резултат не ефункција, но крива.

Ограничи функции на интервал

Со цел да се ограничи функција на интервалот [a, b], можете да го користите Функција или Aкo.

Пример: Ако[x≥3 ∧ x≤5,x^2] и Функција[x^2,3,5] двете се дефинициите на функцијата x2 ограничено на интервалот [3,5].
© 2021 International GeoGebra Institute