Фреквенција Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Фреквенција[ <листа на податоци> ]
Враќа листа со бројот на појавување на секоја уникатна вредност, во дадената листа од податоци. Овој влезна листа може да биде нумеричка или текстуална. Листата е подредена по растечки редослед на уникатните вредности. За да добиете листа на соодветните уникатни вредности користете ја командата ЛистанаЕдинствени[ <листа од податоци >]
Пример: Внесете листа1 = {"а", "а" "Х", "Х", "Х", "б"}. Фреквенција [листа1] враќа листа { 2, 1, 3 }. ЛистанаЕдинствени [листа1] враќа листа {"А", "б", "x",}.
Фреквенција[ <кумулативна>, <листа на податоци> ]
Ако кумулативна = false, враќа иста листа како Фреквенција[ <листа на податоци> ]
Ако кумулативна = true, враќа листа на кумулативни фреквенции за Фреквенција[ <листа на податоци> ]
Пример: Внесете листа1 = { 0, 0, 0, 1 , 1, 2 }.Фреквенција[ true, листа1 ] враќа листа{ 3, 5, 6 }. Фреквенција[ false, листа1] враќа листа { 3, 2, 1}. ЛистанаЕдинствени[листа1] враќа листа { 0, 1, 2 }
Фреквенција[ <листа на класните граници>, <листа на податоци> ]
Враќа листа со бројот на појавување на вредност од дадена листа со податоци кои припаѓаат на интервалите формирани од дадената класа на граници. Сите интервали освен највисокиот се во форма[a, b). Највисокиот интервал има форма [a, b].
Пример: Фреквенција[{1,2,3}, {1,1,2,3}] враќа листа{ 2, 2 }.
Фреквенција[ <кумулативна>, <листа на класните граници>, <листа на податоци> ]
Ако кумулативна = false, враќа иста листа како Фреквенција[ <листа на класните граници>, <листа на податоци> ]
Ако кумулативна = true, враќа листа на кумулативни фреквенции за Фреквенција[ <листа на класните граници> , <листа на податоци> ]
Фреквенција[[<листа на класните граници>, <листа на податоци>, <густина> , <степен на густина> (optional) ]
Враќа листа со фреквенции како иХистограм Наредба.
Фреквенција[ <Булова кумулативна>, <листа на класните граници>, <листа на податоци>, <густина>, <степен на густина> ]
Враќа листа со фреквенции како иХистограм Наредба.
© 2022 International GeoGebra Institute