ФреквентенПолигон Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Забелешка: Фреквентен полигон е линиски дијаграм добиен при поврзување на средните точки на горната страна од соодветниот хистограм. Затоа, начинот на користење на оваа наредба е сосема ист со Хистограм Наредба.
ФреквентенПолигон[ <листа на класните граници>, <листа на висини> ]
Креира фреквенен многуаголник со дадените висини. Границите на класите се х-координатите на темињата.
Забелешка: За примери види Хистограм Наредба.
ФреквентенПолигон[ <листа на класните граници>, <листа на податоци>, <булова густина>, <степен на густина> ]
Креира фреквенен многуаголник користејќи ја листата на податоци. Границите на класите се х-координатите на темињата и се корисат за да се одредеи (брои) колку има податоци во секоја класа. у-координатата е одредена на следниот начин:
  • Ако густина = точно, висина = (степен на густина) * (фреквенција на класа) / (ширина на класа)
  • Ако густина = неточно, висина = фреквенција на класа
Стандардно, густина = точно и степен на густина =1.
ФреквентенПолигон[ <Булова кумулативна>, <листа на класните граници>, <листа на податоци>, <Булова густина>, <степен на густина> ]
Ако кумулативна = точно, дава фреквентен многуаголник каде што вредноста на у-координатата на секое теме е еднаква на фреквенцијата на класата плус сумата на сите претходни фреквенции.
© 2022 International GeoGebra Institute