СигмаХХ Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
СигмаXX[ <листа на броеви> ]
ја пресметува сумата на квадратите на дадените броеви.
Пример: За да се пресмета коваријанса од листа може да се искористи

СигмаXX[ <листа на броеви> ]/Должина[листа] - АритметичкаСредина[листа]^2.

СигмаXX[ <листа на точки> ]
ја пресметува сумата на квадратите на x- координартите на дадените точки.
© 2022 International GeoGebra Institute