Прост Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Примерок[ <листа>, <големина> ]
враќа листа од n случајно избрани елементиод L; елементиме можат да бидат избрани неколку пати.
Пример:
Примерок[{1, 2, 3, 4, 5}, 5]дава примерок {1, 2, 1, 5, 4}.
Примерок[ <листа L>, <обем n>, <булеан за замена> ]
враќа листа од n случајно избрани елементи одL; елементиме можат да бидат избрани неколку пати ако и само ако последниот параметар е точен.
Пример:
Примерок[{1, 2, 3, 4, 5}, 5, true] дава примерок {2, 3, 3, 4, 5}.

CAS Syntax

Примерок[<листа>, <големина>]
враќа листа од n случајно избрани елементиодL; елементиме можат да бидат избрани неколку пати.
Пример:
Примерок[{-5, 2, a, 7, c}, 3] дава примерок{a, 7, -5}.
Примерок[ <листа L>, <обем n>, <булеан за замена> ]
враќа листа од n случајно избрани елементиодL; елементиме можат да бидат избрани неколку пати ако и само ако последниот параметар е точен.
Пример:
Листата може да содржи и листи: Нека листа1 е {1, 2, 3}.
Примерок [{листа1, 4, 5, 6, 7, 8}, 3, false] дава примерок {6, {1, 2, 3}, 4}.
© 2022 International GeoGebra Institute