ПростоСтандардноОтстапување Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ПростоСтандардноОтстапување[ <листа на броеви> ]
Враќа просто стандардно отстапување од дадена листа броеви.
Пример:
ПростоСтандардноОтстапување[{1,2,3}]е 1.

CAS Синтакса

ПростоСтандардноОтстапување[ <листа на броеви> ]
Враќа ПростоСтандардноОтстапување од дадена листа броеви. Ако листата содржи недефинирани променливи,тогаш се дава формулата за просто стандардно отстапување
Пример:
ПростоСтандардноОтстапување[{1, 2, a}] дава\frac{\sqrt{a²-3a+3}}{\sqrt{3}}.
© 2022 International GeoGebra Institute