ПростаВаријанса Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ПростаВаријанса[ <листа на броеви> ]
Враќа ПростаВаријанса од дадена листа на броеви.

CAS Статистики

ПростаВаријанса[ <листа на броеви> ]
Враќа ПростаВаријанса од дадена листа на броеви. Ако листата содржи недефинирани променливи,тогаш се дава формулата за ПростаВаријанса.
Пример:
ПростаВаријанса[{x, y, z}] дава \frac{x² - x y - x z + y² - y z + z²}{3}.
© 2022 International GeoGebra Institute