Прирачник

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај

Што е Геогебра

Геогебра е динамичен математички софтвер кој ги поврзува геометријата, алгебрата и анализата. Создадена е од Markus Hohenwarter и една меѓународна екипа на програмери за примена во наставата по математика во училиштата. Ова упаство е за тековната (4.0) верзија. Работни листови направени во поранешни верзии од Геогебра работат и во оваа верзија иако има мали разлики.

Install GeoGebra

Водич на исталација ќе Ви помага при инсталација и интеграција и користење на Геогебра со разни оперативни системи.

Креирање динамички конструкции

Конструкции во Геогебра се составени од математички објекти од неколку типови кои можат да бидат креирани користејќи алатки или наредби. Види ги туторијали тука и во [ГеогебраМКД] за помош.

Користење на корисничкиот интерфејс на Геогебра

Главниот прозорец е поделен во Погледи. Стандардно Алгебарски поглед се прикажува на левата страна и Графички поглед на десната страна. Над овие погледи има Мени лента и Лента со алатки, а под нив може да се постави Навигациона лента. Повеќе опции можат да бидат повикани преку Кратенки на тастатурата. Исто така Геогебра содржува опции за пристапност како Виртуелна Тастатура.

Публикации на вашиот труд

Кога завршете со некоја конструкција (работен лист) можете да:

When the construction is finished, you can

© 2019 International GeoGebra Institute