Пресек на два објекти Алатка

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Пресечни точки на два објекти можат да бидат создадени на два начини (види и Пресек Наредба).
  • Изборот на два објекти ги создава сите пресечни точки (ако е можно).
  • Директно кликнување на пресекот на два објекти создава само една пресечна точка.
Забелешка: Понекогаш е корисно да се прикаже само делови од пресекот на објекти во близина на пресечната точка. За да го направите тоа, десен клик на пресечната точка, и изберете ја опцијата Прикажи ги исечените линии на пресекот во Основниот таб од Дијалог прозорец за карактеристики на објектот, потоа да се скрие пресекот на објекти.

Надворешни Пресеци

За отсечки, полуправи, или лакови можете да наведете дали сакате да Дозволите надворешни пресеци на Основниот таб од Дијалог прозорец за карактеристики. Ова може да се користи за да се добие пресечни точки кои лежат на продолжувањето на објектот. На пример, продолжувањето на еден отсечка или полуправа е права линија.

© 2021 International GeoGebra Institute