ПресекНа Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ПресекНа[ <листа>, <листа> ]
Дава нова листа со елементите кои се елементи на двете зададени листи.
Пример:
Нека листа1 = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15} и листа2 = {2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30} се две листи. ПресекНа[ листа1,листа2 ] дава нова листа листа3 = {2, 4, 6, 8, 10, 12, 14}.
© 2021 International GeoGebra Institute