ПоставиБоја Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ПоставиБоја[ <Објект>, <Црвена>, <Зелена>, <Сина> ]
Ја менува бојата на даден објект. Црвена, зелена и сина го претставува износот на соодветните компоненти на бојата, 0 е минималната и 1 максимaлната. Број t го надминува овој интервал и е одбележан со функцијата 2\left|\frac{t}2-\mathrm round\left(\frac{t}2\right)\right|.
ПоставиБоја[ <Објект>, "<боја>" ]
Ја менува бојата на даден објект. Бојата е внесена како Текст Наредба. Командата прифаќа повеќе од сто англиски имиња на бои. Некои од нив може да се користат и на национални јазици кои се наведени подолу.
 • Црна
 • ТемноСива
 • Сива
 • ТемноСина
 • Сина
 • ТемноЗелена
 • Зелена
 • Костенлива
 • Пурпурна
 • Црвена
 • СветлоРозова
 • Индиго
 • Виолетова
 • Кафеава
 • Портокалова
 • Златна
 • СветлоЖолта
 • СветлоТиркизна
 • Тиркизна
 • Light Blue
 • ЗеленоПлава
 • Сребрена
 • СветлоСива
 • Розова
 • СветлоВиолетова
 • Жолта
 • СветлоЖолта
 • СветлоПортокалова
 • ПосветлоВиолетова
 • СветлоВиолетова
 • СветлоЗелена
 • Бела
 
© 2022 International GeoGebra Institute