ПоврзанРанг Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ПоврзанРанг[ <листа> ]
Дава листа, чиј i-ти елемент е ранг на i-ти елемент на листата L (ранг на елемент е неговата позиција при сортирање). Ако има повеќе еднакви елементи во листата L што заземаат позиции од k до L, средната вредност на елементите од k до L се поврзани со овие елементи.
Пример: ПоврзанРанг[{4, 1, 2, 3, 4, 2}] која дава {5.5, 1, 2.5, 4, 5.5, 2.5} .
Пример: ПоврзанРанг[{3, 2, 2, 1}] која дава {4, 2.5, 2.5, 1}.
Забелешка: Види и РеденБрој Наредба
© 2021 International GeoGebra Institute