НРешенија Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници

Оваа наредбаа е достапна само во CAS Поглед.

НРешенија[ <равенка> ]
Определува нумеричко решение за дадената равенка за главната променлива.
Пример:
НРешенија[cos(x) = x] дава {0.7390851332151606}.
НРешенија[ <равенка>,<вредност> ]
Определува нумеричко решение на равенка за дадената непозната променлива.
Пример:
НРешенија[a^4 + 34a^3 - 34, a] дава {0.9904738886662206}.
Забелешка: Тоа не е задолжително да се даде на почетна точка како a=3.
НРешенија[ <листа од равенки>,<листа од равенки> ]
Определува нумеричко решение за збир на равенки за дадено множество од непознати варијабли.
Пример:
НРешенија[{π / x = cos(x - 2y), 2 y - π = sin(x)}, {x=3, y=1.5}] дава {3.141592651686591, 1.570796327746508}.
Забелешка: Тоа не е задолжително да се даде на почетна точка како {x=3, y=1.5}.
Забелешка:
© 2022 International GeoGebra Institute