НРешава Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници

Оваа наредбаа е достапна само во CAS Поглед.

НРешава[ <равенка> ]
Дава нумеричко решение на дадената равенка за главната променлива.
Пример:
НРешава[cos(x) = x] дава {x = 0.7390851332151606}.
НРешава[ <равенка>,<променлива>]
Дава нумеричко решение на равенка за дадената непозната променлива.
Пример:
НРешава[a^4 + 34a^3 - 34, a] дава {a = 0.9904738886662206}.
Забелешка: Тоа не е задолжително да се даде на почетна точка како a=3.
НРешава[ <листа од равенки> , <листа од равенки> ]
Дава нумеричко решение за збир на равенки за дадено множество од непознати променливи.
Пример:
НРешава[{π / x = cos(x - 2y), 2 y - π = sin(x)}, {x=3, y=1.5}] дава {x = 3.141592651686591, y = 1.570796327746508}.
Забелешка: Тоа не е задолжително да се даде на почетна точка како {x=3, y=1.5}.
Забелешка:
© 2022 International GeoGebra Institute