НЗД Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Нзд[Број a, Број b]
Го дава најголемиот заеднички делител од броевите a и b.
Пример:
НЗД[12, 15] дава 3.
Нзд[Листа од броеви]
Го дава најголемиот заеднички делител од листат на броеви.
Пример:
НЗД[{12, 30, 18}] дава 6.

CAS Синаткса

Нзд[Број a, Број b]
Го дава најголемиот заеднички делител од броевите a и b.
Пример:
НЗД[12, 15] дава 3.
Нзд[Листа од броеви]
Го дава најголемиот заеднички делител од листат на броеви.
Пример:
НЗД[{12, 30, 18}] дава 6.
НЗД[ <Полином>, <Полином> ]
Го дава најголемиот заеднички делител од два полиноми.
Пример:
НЗД[x^2 + 4 x + 4, x^2 - x - 6] дава x + 2.
НЗД[ <Листа од полиноми> ]
Го дава најголемиот заеднички делител од листа на полиноми.
Пример:
НЗД[{x^2 + 4 x + 4, x^2 - x - 6, x³ - 4x² - 3x + 18}] дава x + 2.
© 2021 International GeoGebra Institute