Лимес Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Лимес[ <функција f>.<број t> ]
Го пресметува [лимесот] на функција f за даден број t како аргументот на f.
Забелешка: Геогебра неможе да ги пресметува сите лимеси, а во такви случаи враќа „недефиниран“ (како и кога резултатот е навистина недефиниран).


CAS Поглед

Лимес[ <израз f>, <променлива v>, <број t или бесконечност> ]
Го пресметува лимесот на изразот f со променлива v за даден број t како аргументот v на f.
Пример:
Лимес[a sin(x)/x, 0] дава a .
Лимес[ <израз>, <променлива>, <број или бесконечност>, <лева или десна граница> ]
Го пресметува лимесот на изразот f со променлива v за даден број t како аргументот v на f.
Пример:
Лимес[a sin(v)/v, v, 0] дава a .
© 2022 International GeoGebra Institute