Лак Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Лак[ <кружница>, <точка A>, <точка B> ]
Го дава лакот на конусен пресек помеѓу две точки А и B на круг или елипса в.
Лак[ <конус>, <број t1>, <број t2> ]
Го дава лакот на конусен пресек помеѓу два параметри t1 иt2 на круг или елипса.
Забелешка: Се користат следните параметарски форми :
  • Кружница: (r cos(t), r sin(t)) каде r е радиус на кружницата .
  • Елипса: (a cos(t), b sin(t)) каде a и b се должините на полу-големата и полу-малата оска.
© 2021 International GeoGebra Institute