Конусни пресеци

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници


You may enter a conic section as a quadratic equation in x and y. Prior defined variables (e. g., numbers, points, vectors) can be used within the conic’s equation.

Забелешка: The conic section’s name can be entered at the beginning of the input, followed by a colon.

Examples

Conic section Input
Ellipse ell ell: 9 x^2 + 16 y^2 = 144
Hyperbola hyp hyp: 9 x^2 – 16 y^2 = 144
Parabola par par: y^2 = 4 x
Circle c1 c1: x^2 + y^2 = 25
Circle c2 c2: (x – 5)^2 + (y + 2)^2 = 25
Забелешка: If you define two parameters a = 4 and b = 3 in advance, you may enter for example an ellipse as ell: b^2 x^2 + a^2 y^2 = a^2 b^2.
© 2021 International GeoGebra Institute