КонусенПресек Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
КонусенПресек[ <точка>, <точка>, <точка>, <точка>, <точка> ]
Дава конусен пресек кој минува низ дадените пет точки.
Пример: КонусенПресек[(0, -4), (2, 4), (3,1), (-2,3), (-3,-1)] дава 151x² - 37x y + 72y² + 14x - 42y = 1320 .
Забелешка: Ако четири од точките се колинеарни, конусниот пресек не е дефиниран.
КонусенПресек[ <Број a>, <Број b>, <Број c>, <Број d>, <Број e>, <Број f> ]
Дава конусен пресек a\cdot x^2+d\cdot xy+b\cdot y^2+e\cdot x+f\cdot y=-c.
Пример: КонусенПресек[2, 3, -1, 4, 2, -3] дава 2x² + 4x y + 3y² + 2x - 3y = 1 .
Забелешка: Види и Tool Conic 5Points.gif Конусен пресек низ пет точки алатка and Коефициенти наредба.
© 2021 International GeoGebra Institute