Изврши Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Изврши[ <Листа на текстови> ]
Извршува листа на команди кој се влезни податоци како текстови.
Пример:
  • Изврши[{"A=(1,1)","B=(3,3)","C=Средина[A,B]"}] креира точки A, B и нивната средна точка C.
  • Изврши[Join[{"f_{1}=1","f_{2}=1"}, Низа["f_{"+(i+2)+"}=f_{"+(i+1)+"}+f_{"+i+"}",i,1,10]]] креира 10 елементи од Фибоначиева низа.
Изврши[ <Листа на текстови>, <Параметар>, <Параметар>, ...]
Го менува % 1 за 1 параметар, % 2 за 2 параметари и така натаму во секој текст во листата. До 9 параметри може да се каже.
Пример: Изврши[{"Midpoint[%1,%2]"},A,B] креира средишна точка на отсечката AB.
© 2022 International GeoGebra Institute