Зумирај Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Зумирај[ <Константа на пропорционалност> ]
Зумирање од страна на даден фактор во однос на тековниот зум, центарот на екранот се користи како централна точка за зум.
Пример: Зумитај[1] не прави ништо, ZoomIn[2] зумира поглед во, Зумирај[0.5] е еквивалентно на ОдЗумирај Наредба[2],односно зумира на изглед.
Зумирај[ <Константа на пропорционалност>, <Центар> ]
Зумира од страна дадени фактор во однос на тековниот зум, вториот параметар одредува центар точка за зумот.
Зумирај[ <минимална-x>, <минимална-y>, <максимална-x>, <максимална-y> ]
Го зумира графика на правоаголник дадена од страна на темиња (Min-x, Min-y), (Max-x,Max y). Ако било кој од овие параметри се зависни, границата на погледот станува динамична (на пример, Зумитај[-a,-a,a,a] прави зум на погледот во зависност од лизгачот. За да се избегне ова однесување, се користи КопирајСлободенОбјект Наредба.
Забелешка: Ако има повеќе График Наредби кој се присутни, активно се користи.
© 2022 International GeoGebra Institute