Должина Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Должина[ <вектор> ]
Ја дава должината на векторот.
Должина[ <точка> ]
Ја дава должината на позиција вектор на дадена точка.
Должина[ <фунција>, <почетна х1-вредност>, <крајна х2-вредностј> ]
Ја дава должината на графикот на функцијата во интервал [ x1, x2 ].
Пример:
Должина[2x, 0, 1] дава \sqrt{5}.
Должина[ <фунција>, <почетна точка А>, <крајна точка B> ]
Ја дава должината на графикот на функцијата помеѓу две точки А и B.
Забелешка: Ако дадени точки не лежат на графикот на функцијата, нивните х-координати се користат за одредување на интервалот.
Должина[ <крива>, <почетна t1-вредност>, <крајна t2-вредностј> ]
Ја дава должината на кривата помеѓу параметри T1 и T2.
Должина[ <крива c>, <почетна точка A>, <крајна точка B> ]
Ја дава должината на крива c помеѓу две точки А и B.
Должина[ <листа> ]
Ја дава должината на листата, односно бројот на елементи во листата.
Должина[ <текст> ]
Го дава бројот на карактери во текстот.
Должина[ <локус> ]
Го дава бројот на вредности од кои е составен дадениот локус. Користат Периметар Наредба за да се добиете должината на локусот.
Забелешка:
Види и Tool Distance.gif

CAS Синтакса

Должина[ <крива>, <почетна t1-вредност>, <крајна t2-вредностј> ]
Ја дава должината на кривата помеѓу параметри T1 и T2.
Пример:
Должина[2x, 0, 1] дава \sqrt{5}.
Должина[ <функција>, <променлива>,<почетна t1-вредност>, <крајна t2-вредностј> ]
Ја дава должината на графикот на функцијата помеѓу параметри T1 и T2.
Пример:
Должина[2a, a, 0, 1] дава \sqrt{5}.
Должина[ <Отсечка> ]
Ја дава должината на дадената отсечка.
© 2021 International GeoGebra Institute