Дијаметар Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Дијаметар[ <вектор>, <конусен пресек> ]
Го дава дијаметарот на конусниот пресек кој е паралелен со векторот.
Пример: Нека u = (4,1) е вектор. Тогаш Дијаметар[u, x^2 + 4 y^2 + 2x - 8y + 1 = 0] ја дава правата x + y = 0
Дијаметар[ <права>, <конусен пресек> ]
Го дава дијаметарот на конусниот пресек кој е паралелен со правата.
Пример: Дијаметар[-4x + 5y = -2, x^2 + 4 y^2 + 2x - 8y + 1 = 0] ја дава правата 5x + 16y = 11

Англиски: conjugate diameter

© 2021 International GeoGebra Institute