ГорнаГраница Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
ГорнаГраница[ <Функција>, <број> ]

Го пресметува [лимесот] на функција f од десната страна на дадениот број t како аргумент на f.

Забелешка: Геогебра неможе да ги пресметува сите лимеси, а во такви случаи враќа „недефиниран“ (како и кога резултатот е навистина недефиниран).

CAS Поглед

ГорнаГраница[ <функција>, <број> ]
Го пресметува лимесот на функција f од десната страна на дадениот број t како аргумент на f.
Пример:
ДолнаГраница[1 / x, 0] дава \infty .
ГорнаГраница[ <Израз>, <Променлива>, <Вредност> ]
Го пресметува лимесот на изразот f со променлива v од левата страна на дадениот број t како аргумент v на f.
Пример:
ДолнаГраница[1 / a, a, 0] дава \infty .
© 2022 International GeoGebra Institute