Броител Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Броител[ <Функција> ]
Се враќа броителот на функцијата
Пример:
Броител[(3x² + 1) / (2x - 1)] Со решение f(x) = 3x² + 1.

CAS Синтакса

Следната синтакса работи само во CAS Поглед.

Броител[ <Израз> ]
Се враќа броителот на рационалниот број или израз.
Пример:
Броител[2/3 + 1/15] Со решение 11.
Забелешка:
© 2022 International GeoGebra Institute