Ако Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Ако[Услов, Објект]
Дава копија на објектот ако состојбата ja процени за вистина, и недефиниран објект ако состојбата ја процени за лага.
Ако [услов, објект а , објект b]
дава копија наобјектот а aко состојбата ја проценува за вистина'’, и копија на објектот b aко го проценува за лага .
Предупредување Предупредување: Двата објекти мора да бидат од ист тип.


Условени функции

Ако командата може да се користи за креирање на условни функции. Таквите условни функции може да се користат како аргументи во која било команда што се во функција аргумент, како што се Извод, Интеграл, и Пресек.

Пример:

f(x) = Aко[x < 3, sin(x), x^2] дава функција која е еднаква на sin(x) за x <3 и x 2 за x ≥ 3

f(x) = Aко[x < 3 ∧ x>0, x^3] дава функција која е еднаква на sin (x) за X помеѓу 0 и 3 и недефинирани за x ≥3 или x ≤ 0
Забелешка: Види го делот: Булова вредност за симболи се користат во условен извештај .
Забелешка: Извод на Ако [услов, f(x), g(x)] дава Ако [услов, f'(x), g'(x)]. Тоа не прави некоја оценка на границите на критичните точки.

Ако командата во скрипти

Во многу јазици за програмирање Aко има значење . "Ако состојбата се прави нешто, инаку се прави нешто друго". Во Геогебра, аргументите на Ако не се команди, се вредности, од кои еднaта станува вредноста на резултатот . Затоа ако сакате пример постави вредност од b до 2 под услов a> 2, правилен начин да го направите тоа е ПоставиВредност [b,Ако[a>2,2,b]]. Другиот начин на вгнездени ПоставиВредност и ако не е точно.

© 2021 International GeoGebra Institute