Агол Наредба

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај
Accessories dictionary.png
Оваа страница е дел од официјалниот прирачник за принтање и pdf. Од структурски причини обични корисници не можат да ја изменат оваа страница. Ако сте пронашле некои грешки ве молиме конаткирајте не.Оди до веризја која може да биде изменета од корисници
Агол[Вектор v1, Вектор v2]
Се враќа аголот помеѓу два вектори v1 и v2 (помеѓу 0 и 360°) .
Агол[Линија g, Линија h]
Се враќа аголот помеѓу векторските правци на две линии g и h (помеќу 0 и 360°) .
Агол[Точка A, Точка B, Точка C]
Се враќа аголот ограден со BA и BC (помеѓу 0 и 360°), каде точката B е на врвот.
Агол[Точка A, Точка B, Агол α]
Се враќа големината на аголот α составен од точка A со врвот B.
Забелешка: Tочката Rotate[A, α, B] е добро замислена.
Агол[Конусен пресек]
Се враќа на аголот на свртување на главните оски на конусен пресек (Види [Наредба|Оски]) .
Агол[Вектор]
Се враќа аголот помеѓу x‐оската и даден вектор.
Агол[Точка]
Се враќа аголот помеѓу x‐оската и векторската позиција на даден вектор.
Агол[Број]
Се враќа конвертираниот број во агол (решението е помеѓу 0 и 2pi).
Агол[Полигон]
Ги креира сите агли на многуаголник во математички позитивна ориентација (односно, контра стрелките на часовникот).
Забелешка: Ако многуаголникот е создаден во контра стрелките на часовникот , ќе добиете внатрешни агли. Ако многуаголникот е создаден во стрелките на часовникот, ќе добиете надворешни агли.
Забелешка: Види и Tool Angle.gif Агол and Tool Angle Fixed.gif Агол со дадена големина алатки .
© 2021 International GeoGebra Institute